David Jean, gecertificeerd visgids (BPJEPS, UCC zee), biedt ontdekking-, inleidings- en verbeteringscursussen aan voor zeevissen (kunstaas, jig, natuurlijke aas). U kunt ook kennismaken met surfcasting met natuurlijke aas aan het strand.
Ga op zoek naar makrelen, rode poon, orf, zeebaars en wijting. Visspullen en veiligheidsmateriaal worden geleverd, met uitjes die beperkt zijn tot 5 personen. Voor surfcasting kunnen de groepen tot 10 personen bedragen. Toegankelijk vanaf 9 jaar.
Voor degenen die de voorkeur geven aan zoetwatervissen, biedt Normandie Fishing ook inleidende cursussen voor roofvissen, salmoniden en karpers.
Normandie-Fishing
PORT GUILLAUME
Pontoon D
14160 Dives-sur-Mer
Mobiel: 06 17 53 48 09
Ontdekking- en verbeteringsuitstapjes
Of u nu een beginner bent of een ervaren visser, Jérémie, gecertificeerd visgids, biedt sportvisserij-uitstapjes aan per boot vanuit Courseulles-sur-Mer, Ouistreham en Grandcamp-Maisy. U zult verschillende vistechnieken oefenen (vissen met kunstaas, vissen met natuurlijk aas…) en zich richten op de soorten die zich voor de kust van de landingsstranden bevinden: zeebaars, dorade, wijting en ouderwetse vissen.
Alle vistuigen worden geleverd. Het is ook mogelijk om privélessen vanaf de kust of in een boot te volgen, op maat gemaakte cursussen te volgen of de boot te privatiseren.
Sportvissen Normandië
14 Route de Courseulles
Villiers-le-Sec
14480 Creully sur Seulles
Mobiel: 06 82 78 00 69
Van Trouville tot Villers-sur-Mer is het mogelijk om aan de kust te vissen. Hier zijn schelpen, soms messen en zeldzame tellines te vinden. Na de watersportvereniging van Trouville tot Honfleur, in de Seine-estuarium, is de visserij permanent gesloten (sporen van PCB’s en zware metalen).
Na het passeren van de sluizen, geopend in 1857, kunt u de vuurtoren van Ouistreham bewonderen, gebouwd in 1903. Langs de oever naar de afgebroken steen kunt u de oude aanlegplaatsen opmerken.
Aan het einde staat een stalen toren, afkomstig van de Maginotlinie, bovenop een bunker. Terwijl u langs de afgebroken steen loopt, die vaak door vissers wordt bezocht, kunt u genieten van het spektakel van de ferry die de oversteek maakt.
Wist je dat Normandië de tweede regio van Frankrijk is als het gaat om zeevisserij? De wateren van deze regio herbergen een ongelooflijke verscheidenheid aan vis- en schaaldierensoorten. Laten we samen de maritieme wereld van Normandië verkennen en de verschillende vissoorten, de wetgeving en de beste vislocaties ontdekken.
De kust van Normandië strekt zich uit over meer dan 600 kilometer en wordt omgeven door talrijke rivieren (zoals de Seine en de Orne) en beken (zoals de Rive, de Risle en de Douve). Deze geografische opstelling draagt bij aan de ichthyologische rijkdom van de regio, die meer dan 80 vissoorten herbergt en zo ongeveer een vijfde van de visvangsten in Frankrijk vertegenwoordigt.
De wateren van Normandië zijn de thuisbasis van verschillende viscategorieën, waaronder witte vissen, blauwe vissen en soorten met platte of ronde morfologie. Tot de lokale sterren behoren:
Andere soorten, zoals de grijze dorade, de wijting, de schol en de roggen, zijn ook aanwezig in de maritieme wateren. In de rivieren en beken kunnen vissers hopen op het vangen van forellen, snoeken, snoeken en baarzen.
Producten uit de Normandische visserij zijn gecertificeerd met kwaliteits- en oorsprongslabels, die hun traceerbaarheid waarborgen. Bijvoorbeeld:
De voorschriften voor de zeevisserij stellen ook strenge gezondheidsnormen, die de veiligheid van de producten op de markt waarborgen. In Normandië is het mogelijk om op veel plaatsen zonder vergunning te vissen, maar het is essentieel om je te informeren over de geldende wetgeving op elke locatie.
Normandië biedt tal van populaire vislocaties. Hier zijn enkele voorbeelden:
Vissen in de zee kan ook worden genoten op de stranden van Normandië, zoals Le Havre, Trouville, Deauville en Arromanches, waar de meest voorkomende vangsten zeebaars, dorade, kabeljauw, makreel en pootvis zijn.
De rivieren van Normandië zijn natuurlijk frisse en zuurstofrijke waterlopen, wat de aanwezigheid van zoetwatervissen bevordert. Tussen 2010 en 2021 werden in Normandië 54 soorten zoetwatervissen geregistreerd, wat de helft is van de nationaal geïdentificeerde soorten, waarvan 35 autochtoon zijn.
In de wateren van Normandië kun je vinden:
Echter, sommige soorten, zoals de aal en de alosa, zijn bedreigd en behoren tot een lijst van negen soorten die als kritiek bedreigd of kwetsbaar worden beschouwd. De regio heeft effectieve actieplannen opgesteld ter bescherming van deze vissen op ecologisch en hydraulisch niveau.
Met zijn rijkdom aan vissen en schaaldieren is Normandië een bevoorrechte bestemming voor vissersliefhebbers. Of je nu houdt van zeevissen of zoetwatervissen, de regio biedt een verscheidenheid aan soorten en geschikte locaties voor deze activiteit. Vergeet niet om de geldende regelgeving te controleren en respecteer het aquatische milieu om de duurzaamheid van deze waardevolle hulpbron te waarborgen.